Itse tehty minttutee

Ihanaa helmikuun ensimmäistä! Nyt on taas postauksen aika. Viimeksi unohdin kertoa, että kirjoittelen tänne jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina yhdessä muiden Suuntana omavaraisuus -sarjaan kuuluvien kanssa. Helmikuun teemana on jokin itse tehty juoma. 

Olen teen ystävä. Olen opetellut juomaan kahvia vasta aikuisiällä ja kausittain vaihdan kahvin takaisin teehen. Haaveilen, että tekisin teetä itse kuivatetusta mintusta. En ole koskaan edes kasvattanut minttua, mutta olen lukenut, että se menestyy (ja leviää) vähän tohelommallakin puutarhurilla, eli kuulostaa ihan minun jutulta! 😆



Olen tutustunut moniin minttuteeohjeisiin ja koostanut niistä alla olevan suunnitelman. En ole siis testannut tätä vielä, mutta jos sinä olet, kommentoi ihmeessä miten olet onnistunut ja laita jakoon parhaat vinkkisi! Myös muut teevinkit kiinnostaa. 😊

Suunnitelmani on siis seuraava:

Ostan keväällä kaupan mintturuukun (toki sen varmaan voisi istuttaa myös siemenestä, mutta oikaisen tässä 😃). Leviämisen estämiseksi istutan sen joko ruukkuun tai pohjattoman sankon sisälle lavaan. Mintun pitäisi kasvaa ilman erikoisia poppakonsteja, kunhan se saa vettä ja ehkä välillä hieman lannoitetta.

Myöskään kuivauksen ei pitäisi olla vaikeaa. Mintusta voi kuivata sekä varren, lehdet että kukat ja ilmeisesti hyvä aika kerätä sato kuivatukseen on juuri mintun kukkiessa. Itse jättäisin keräämättä puutuneet varret.

Minttu kannattaa kerätä aurinkoisena päivänä, että se olisi mahdollisimman kuivaa jo valmiiksi. Yrtit kuivuvat huoneenlämmössä (ihanne olisi ilmeisesti 30 astetta C). Ne voi ripustaa pieninä kimppuina roikkumaan tai ne voi kuivattaa esimerkiksi ilmavasti keittiöpyyhkeen päällä tai avonaisessa paperipussissa. Tärkeintä on, että ne pääsevät vapaasti kuivumaan pölyyntymättä. Kuivuvia oksia ja lehtiä voi käännellä välillä, että ne kuivuisivat tasaisesti. Toki minttua voi kuivata myös kuivurissa tai uunissa, mutta itse haluan kokeilla jotain passiivisempaa tapaa.

Minttu on kuivaa, kun se murenee käsissä. Sitä voi säilöä esimerkiksi ilmatiiviissä lasipurkissa. Ennen säilömistä tulee varmistua siitä, että minttu on varmasti kuivaa, ettei se homehdu.



Lopuksi vielä ohje kuvissa näkyvään pikaminttuteehen. Laita jonkun verran tuoreen mintun oksia kuppiin, kaada päälle kiehuvaa vettä, anna hautua n. 10 min ja nouki oksat pois. Tosi simppeliä siis ja hyvän makuista! 😀


Käyhän kurkkaamassa myös muut helmikuun Suuntana omavaisuus -sarjan postaukset:


Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/


Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/


Toivolan Puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/02/kultaakin-kalliimpaa.html


Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa.html


Apilankukka http://www.apilankukka.fi/?p=162


Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu2021.html


Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/02/pienesti-ja-mukavasti-omavaraistelua.html


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/02/mehu-pihan-marjoista-omavaraisuus.html


Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/02/suunnittelun-helppous.html


Villavaltaus https://villavaltaus.blogspot.com


Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-2/


Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/2/juomat.html


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-2.html


Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-helmikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-2-2021/


Mikä itä https://mikaita.fi/?p=659


Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu2021


Villifarmi http://www.villifarmilla.fi/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-kesa.html


Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20967


Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/02/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-2.html


Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/ryystetaan-omavaraisesti/


Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/unelmana-omavaraisempi-elama-hunajaisia.html


Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/itse-tehty-minttutee.html


Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus.html


Puutteela https://puutteela.com/?p=652


Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/02/01/helmikuu-2021-juomat/

Kommentit

  1. Minä en ole mintun ystävä (paitsi suklaassa) mutta aion antaa sille mahdollisuuden, ja testata erilaisia minttuja! Erityisesti omena- ja suklaamintut kiinnostaa. Mies tykkää vihermintustakin, joten sitäkin varmasti laitan.

    VastaaPoista
  2. Minttu on todella helppo kasvatettava, liiankin! Meilläkin täytyy taas kasvatuslaatikoissa kasvavia jakaa, koska laatikot ovat kasvaneen umpeen minttua. Kaupan mintut lähtevät myös hyvin kasvuun, katso vaan ettei se juuristo ole ihan ruskea, sillä silloin se minttu ei enää kykene imemään vettä.

    Jos haluat kasvattaa mintuista aromirikkainta, eli piparminttua, pitäisi ostaa taimia, sillä piparminttua ei voi kasvattaa siemenistä. Se leviää vain juuristosta, mutta taimien hankinta kannattaa, sillä aidon piparmintun maku on aromaattinen ja kuivatusta hyvin kestävä. Jos näkee piparmintun siemeniä, ei kannata uskoa. Ne ovat yleensä viherminttua, joka ei ole minttumaailmassa erityisen aromikas, mutta ihan kiva sekin on ja usein juurikin sitä kaupassa myytävää minttua.

    Ja tuo kuivaaminen on juuri noin yksinkertaista kuten olet ajatellutkin. Meillä roikkuu aika tuuheitakin minttuvihtoja tuvan orrelta kesäisin. Ota vaan varsineen kaikkineen kuivumaan, niin saat napakat vihdat sidottua ja superhelposti irrtotettua lehdet myöhemmin yksittäin nyppimisen sijaan. Kun vihdan lehdet ovat kuivat, otat vihdan alas ja leikkaat sen narun poikki. Sitten vaan pidät toisella kädellä kustakin mintun varresta kiinni ja vedät vastakarvaan toisella kädellä lehdet irti yhdellä vedolla. Hanska kannattaa kuitenkin laittaa käteen, ettei tule tikkuja sormiin :)

    VastaaPoista
  3. Mintun kanssa ei ole ongelma sen kasvattaminen, vaan liika rehominen. Tuo esittelemäsi ämpärikikka voi toimiakin.
    Mintun kuivatuskin on helppoa. Jopa minä onnistun siinä :D

    VastaaPoista
  4. Hassua miten minttu jakaa ihmisiä. Itse en ole todellakaan mikään minttufani.... Puutarhassa se leviää kaikista rajoituksista huolimatta ennemmin tai myöhemmin. Mutta pakkohan sitä on kasvattaa aina joskus, kun perheessä muut siitä tykkäävät.

    VastaaPoista
  5. Mintun kasvatus on tosiaan helppoa. Viher-ja mansikkaminttu kasvavat meillä rehevinä, suklaaminttu kuitenkin kuoli pari vuotta sitten talven aikana ja uutta en ole tullut hankkineeksi. Tuoreesta mintusta teetä en olekaan kokeillut tehdä, kiitos vinkistä! Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
  6. Meillä kasvaa sekä pyörö- että mojito (eli kähäräkehti)minttua. Lisäksi on piparminttu.

    Siirsin viime vuonna mintut nurmikolle, niin että niiden ympäriltä ajetaan nurmikko. Meillä ne nimittäin karkasivat lavakauluksesta.

    Minttua kannattaa jättää kukkimaan, ne ovat kauniita ja erilaiset hyönteiset viihtyvät niiden kukissa.

    Myös minttusiirappi ja -sokeri ovat kokeilemisen arvoisia juttuja.

    Menestyksekästä minttukesää toivottelee Tsajujen Satu

    VastaaPoista
  7. Minttua olen minäkin kuivannut ja käyttänyt kamomillan ja mustan teen seassa. En ole kovin innostunut pelkistä yrttijuomista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti