Omavaraistelusuunnitelmaa vuodelle 2021

Varmaan jokainen blogi alkaa tekstillä: "Hups, en tiedä miten tässä näin kävi! Tässä nyt kuitenkin ollaan uunituoreen blogin äärellä!" Samalla tavalla taisi käydä minullekin. 🙈 Palataanpas hieman siis taaksepäin.

Maaliskuussa 2020 maailman valtasi koronapandemia, joka muutti arkeamme valtavasti. Töitä tehtiin mahdollisuuksien mukaan kotona, eikä ketään ollut soveliasta nähdä. Purin alkuun ahdistustani neulomalla villasukkia. Ajattelin, että siten pystyn hallitsemaan edes  j o t a i n. Mitä pienemmiksi lumikasat kävivät, sitä enemmän kaipasin jotain tekemistä ulkona.

Rohkenin kokeilla ensimmäistä kertaa kirjoneulettakin, ohje Niina Laitinen design.

Jotenkin eksyin Facebookin puutarha- ja lavakaulusviljelyryhmiin. Seuraavaksi huomasin hankkineeni lämpökompostorin, että saisin multaa. Mies kasasi minulle pihalle vanhoista paneeleista kasvatuslaatikon ja jäin odottamaan loppujen lumien sulamista.

Halusin aloittaa viljelemisen hyvin maltillisesti ja rauhassa, sillä minulla ei ollut aikaisempaa omakohtaista kokemusta juuri minkään kasvin kasvattamisesta. Olin varma, että kaikki kuolee kuitenkin. 😅 Ostin siis vain salaatin ja samettikukan siemeniä ja kasvatin viime kesänä niitä. Salaattia sitten tulikin niin paljon, että olisin voinut ruokkia sillä kokonaisen pienen kylän (kyllä, kylvin pussillisen kerralla ihan vain varmuuden vuoksi). 😅

Viime kesän kasvatuslaatikkoni

Viime kesän kasvattelut sujuivat loppujen lopuksi niin hyvin, että haluan jatkaa hommaa tänäkin kesänä. Tavoitteenani on saada edes jotain ruokaa omasta maasta. Tavoitteena ei kuitenkaan olla omavarainen, sillä omavaraisuuteen minulla olisi vielä hyyyyvin pitkä matka (nostan hattua kaikille, jotka sitä tekevät). Siksi puhunkin omavaraistelusta.

Tämän hetken näkymät "kasvimaalle"

Tällä hetkellä lumi peittää "kasvimaata", mutta kevään suunnitelmat pyörivät jo kovasti mielessä. Olen ajatellut lisätä kasvatuslaatikoita ja kasvattaa ainakin tomaattia, salaattia, herneitä ja perunoita. Niin ja yrttejä! Suunnitelmani on kuitenkin rento, sillä puutarha on minulle harrastus ja latautumispaikka. En ota onnistumisesta paineita ja menen omaa jaksamista kuunnellen. Päivittelen tarkempaa suunnitelmaa kevään aikana.

Niin ja sitten vielä siitä, miten päädyin pitämään blogia. Aloitin omaksi ilokseni viime vuonna instagram-tilin puutarhapaivakirja. Sitä kautta minut kutsuttiin mukaan #suuntanaomavaraisuus - sarjaan, jota varten perustin tämän blogin (kiitos vielä Satu!). Kyseessä on siis yhteispostaus, jota vetää Tsajut-blogin Satu ja Korkeala-blogin Heikki. Yhteiskirjoitukset ovat uskonnollisesti ja poliittisesti jne. sitoutumattomat. Näiden takana ei ole aatetta vain halu kirjoittaa omavaraistelusta.

Toivotan Sinut tervetulleeksi seuraamaan tätä matkaani. Toivon blogini olevan inspiroiva ja toisaalta myös vertaistukena kanssaviljelijöille, sillä kantapää joutuu varmaan myös tänä vuonna koville. 🙈😅

Tutustu myös muihin yhteispostauksiin:

Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Ku ite tekee

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Toivolan puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/01/suuntanaomavaraisuus2021.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Pienenpieni farmi

Rouva Yrttinen

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Luontoannelifestyle

Caramellia

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20938

Mikä Itä https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/01/omavaraisteluni-ideologia.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Vyöhyke 5

Sorakukka

Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/

Norja

Kalastaja kuivalla maalla

Kommentit

  1. Kiva, että joku muukin puhuu omavaraistelusta samalla ajatuksella kuin itsekin 😄
    Mukava seurata sua nyt myös blogin kautta 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Ja kiitos, nyt löysin sinunkin blogisi. :)

      Poista
  2. Tervetuloa mukaan. Hymyilin vienosti tuolle kasvimaa kuvalle. Ehkä eniten siksi, että piti syksyllä tehdä kasvilavoja mutta ei edes yhtä pilkistä lumen alta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Vähän mietin kehtaako tuota sanoa kasvimaaksi edes lainausmerkeissä. :D Keväälläkin ehtii!

      Poista
  3. Mahtavaa saada sinut mukaan.

    Vahva suositus maa-artisokalle, se on helppo, korkea, kaunis ja hyvää paahdettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. :) Pitääpäs tutustua tähän, kaunis se ainakin on! En ole varmaan koskaan maistellut.

      Poista
  4. Iloista alkanutta vuotta ja tervetuloa mukaan poppooseen! Kylläpä saitkin komeita salaatteja kasvatettua! Vaikka salaatin ajatellaan olevan helppo kasvatettava, sepäs osaakin välillä kiukkuilla ihan kunnolla. Liian valoisaa, ne palaa, liian varjoisaa ja ne maistuvat kitkerille, liian kuivaa ja ne nuupahtavat, loput hoiteleekin sitten perhosten toukat tai etanat. Noin komeat salaatit ovat varmasti maistuneet hyvältä! Samettikukat ovat myös kivoja kasvatettavia, ne toimivat myös torjuntakasveina siellä hyötykasvien seassa juuri tuolla tavalla, kuten oletkin laittanut, ja kukkien nuupahdettua ja siementupsun kuivahdettua voit ottaa siitä ne hauskat tikkumaiset siemenet seuraavalle vuodelle talteen.

    Puutarhapuuhastelun iloa ja onnistuneita satoja sinne tälle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. :) Vähän pelkäsin miten nuo pärjäävät, sillä paikka on koko päivän auringossa. Täällä kulkee kotiloita ja toivon, että ne eivät olisi vielä löytäneet laatikkoa! Yritän varmaan kokeilla jotain amppeliversioita ihan varmuuden vuoksi ensi kesänä. Samettikukista en juuri välitä, mutta luin keväällä sen hyödyistä ja tökin niitäkin vähän sinne tänne. Niiden siementen kerääminen oli kyllä hauskaa! Instasta löytyy tästä pieni videokin. :)

      Poista
  5. Sinähän olet ollut omavarainen salaatin suhteen! 😀 Kannattaa perehtyä ainakin tomaatin lajikkeisiin ja esikasvatukseen, jotta ehdit saada satoa avomaalla. Ainakin monet venäläiset lajikkeet pärjäävät ulkona Suomessakin. Mitään tiettyä lajiketta en osaa valitettavasti sanoa kun itse olen onnistunut vain kasvihuoneessa. Ryhmästämme löytyy kyllä tietäjiä. Kiva kun olet mukana! T. Laura eli Javis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. :) Olen miettinyt jotain amppelikirsikkatomaattia. Lajikkeisiin pitää vielä tutustua. Sen verran olen jo tutustunut, että löytyy varkaattomiakin versioita, että homma ei kaatuisi ainakaan niihin. :)

      Poista
  6. Tervetuloa mukaan! Omavaraistelijoita tässä kaikki ollaan, vaikka toiset vähän enemmän , kuin toiset!

    Mukavaa, että bloggaaminen on vielä voimissaan. Jotenkin minusta tuntui jossain vaiheessa viime vuotta, että moni vanha bloggari lopetti. Varsinkin omavaraisuusblogeissa tuntui olevan väsymistä jatkuviin epäonnistumisiin ja elämän tuomiin kiireisiin. Siksi onkin mukavaa, että olemme saaneet meidän vanhojen jäärien matkaan mukaan uusia blogeja!

    VastaaPoista
  7. tervetuloa joukkoon ja onnea uudelle harrastukselle. salaatti on yllättänkin hankalaa välillä. itäminen ei onnistu liian lämpimässä, vettä pitää olla riittävästi yms. yms. Onnistuessaan senkin maku on niin paljon maukkaampi kuin kaupan yrttiruukkujen, että kaikki vaikeudet unohtuu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti